Met de handhaving van de Wet DBA per 1 januari 2025 wil de overheid een eind maken aan schijnzelfstandigheid en daarmee arbeidsongelijkheid.
De wet stelt duidelijke eisen aan zelfstandigheid: zzp’ers die hetzelfde werk verrichten als vaste medewerkers in loondienst, ingeroosterd worden of onder aansturing van een leidinggevende werken zijn volgens de wet schijnzelfstandige. Dit brengt grote risico’s met zich mee. De strikte handhaving houdt in dat zorgorganisaties zzp’ers niet meer op dezelfde manier kunnen inzetten als voorheen.
Om te voldoen aan de wetgeving en risico’s te vermijden kiezen de zorgorganisaties van ZoZorgt Gelderse Vallei ervoor om andere vormen van samenwerking aan te bieden die passen binnen de kaders van de wet. Dit doen we met oog voor zorgkwaliteit en continuïteit.
Handhaving Wet DBA is ook een kans
De noodzaak om waar sprake is van schijnzelfstandigheid de inzet van zzp’ers te beëindigen, is een uitdaging maar biedt ook mogelijkheden. Martijn Hendriks, lid van de raad van bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei legt uit: “Deze verandering daagt ons uit om gezamenlijk de zorg anders te organiseren om de continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen. Maar het biedt ook de kans om te zorgen voor duurzame oplossingen, die ook oog hebben voor de behoeften van vaste medewerkers. We moeten echt aan de slag. Als we goed luisteren naar de behoeften van zorgprofessionals en de mogelijkheden van parttime werk, flexibele roosters, loopbaanperspectief en dergelijke bieden, dan kunnen we vaste dienstverbanden (bijna) net zo aantrekkelijk maken als freelance werk. Ook gaan we met elkaar verkennen welke mogelijkheden er zijn voor regionaal werkgeverschap.”
In gesprek met de zzp’ers
We waarderen de expertise en de inzet van onze zzp’ers enorm. De zorg kan niet zonder hen en we willen ze graag behouden voor onze organisaties. Graag gaan we in gesprek met zzp’ers om samen te bespreken welke alternatieve (flexibele) dienstverbanden binnen de nieuwe kaders mogelijk zijn.